Portugese wijn uit Portugal

Er zijn een heleboel wijnliefhebbers over de wereld, maar je hebt pas echt wijn gedronken wanneer je een Portugese wijn proeft. Deze wijnen worden door vele wijnliefhebbers beschreven als een van de meest betaalbare, heerlijke en kwalitatieve wijnen ter wereld. In Portugal groeien er bepaalde druivenrassen die je nergens ter wereld zal tegenkomen en dat maakt deze wijn zo uniek. Er zijn ongeveer 250 inheemse druivensoorten variëteiten ontdekt waaronder Alicante Bouschet die ongestoord groeit op het Portugese landschap en waarmee er overheerlijke wijn wordt gemaakt. Er is nog steeds meer te ontdekken en te proeven aan druivensoorten voor wijn in Portugal. In de toekomst zullen er steeds meer kwalitatieve en toch betaalbare wijnsoorten komen vanuit Portugal.

Druivensoorten in Portugal

Het is al bekend dat Portugal over druivenrassen beschikt die je nergens anders ter wereld gaat tegenkomen. Natuurlijk verschillen alle plekken op aarde van bodemgesteldheid en weersgesteldheid en dit maakt dat wijn uit een ander land zelfs gemaakt uit dezelfde druiven toch verschilt in smaak en karakter. In Portugal groeien er heel aparte druiven waarvan wijn wordt gemaakt. Zo gebruikt men druivenrassen zoals; de Antão Vaz, Bical, Sousão, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz en de Alicante Bouschet die eerder al werd genoemd. Al deze druiven bepalen het karakter, de Aroma, smaak en klasse van de Portugese wijn.

De kwaliteit van de Portugese wijn

De kwaliteit van de Portugese wijn is te herkennen aan het wijnetiket. Zo zal je een wijnetiket tegenkomen waarop er DOP staat, deze stond eerder als DOC. Om de kwaliteitscontrole worden deze wijnen gemaakt van toegewezen druiven met een maximale wijnstok opbrengsten. De druiven zijn afkomstig uit een afgebakend geografisch gebied in Portugal. Portugal heeft 14 regionale wijngebieden, in het Portugees is het “vinho regional. Op deze wijngebieden zijn ze niet zo streng op het gebied van controle van geteelde druivensoorten en de maximale opbrengsten aan wijnranken. Deze wijnetiket wordt herkend met IGP, die eerder stond als VR. Deze wijnen zijn goedkoper, maar nog steeds kwalitatief zeer hoog en heerlijk. Dit omdat de wijnproducenten in Portugal de Vinho Regional heel veel creativiteit gebruiken om uitstekende wijnen te produceren met druiven mengsels die in DOP niet zijn toegestaan. De wijnen van IGP bevatten een minimum van 85% aan geteelde druiven uit de regio.

Portugese Wijn en hun verouderingsperiode

Alle wijnen hebben een periode van veroudering. Portugese wijnetiketten worden beschreven met Garrafeira, betekent “private wine cellar”. Wat ook een minimale periode van veroudering aangeeft. De Tinto Garrafeira worden 30 maanden verouderd en 12 maanden in fles. De Branco en Rosado Garrafeira krijgen een minimum van 12 maanden veroudering en 6 maanden in fles. De Vintage Garrafeira Portwijnen hebben de langste veroudering tijd van 8 jaar en ook in fles. De Reserva stille wijnen Hebben een 0.5% hogere alcoholpercentage dan is toegestaan door DOP en IGP-bepalingen, maar ze hebben een minimum van 12 maanden verouderingsperiode. Het verouderen van de druiven maakt de Portugese wijn zo kwalitatief en heerlijk.

Wil je genieten van een heerlijke Portugese wijn in Nederland? Bestel deze dan via https://sandorwineimport.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *